Team
De samenstelling van de school:
De school telt 209 leerlingen, deze zijn verdeeld over 23 groepen in 22 klaslokalen.
Twee groepen zijn gehuisvest op het terrein van Op de Bies in Landgraaf.
Drie groepen zijn gehuisvest in het pand Flexiforum in Kerkrade.
Het team bestaat uit 67 personen.
Directie:
Directeur: Ilja Theunissen
Directielid: Luc Steinschuld (teamleider unit A, unit D en Unit E)
Directielid: RodgerPlantaz (teamleider unit B, unit C en Praktijkvakken)
Commissie van begeleiding:
Voorzitter: Carin Klinkenberg (tevens lid van het MT)
Interne begeleider: Nicolle Janssen
Interne begeleider: Sharon Cremers
Orthopedagoog: Lotte Schijns
Psychologe: Maartje Boumans
Aandachtsfunctionaris SO: Marl Nelissen
Aandachtsfunctionaris VSO: Simone Verboeket
Communicatiedeskundige: Monique Maes
Praktijkvakken: (voor het VSO)
Stagedocenten: Simone Verboeket (dagbesteding) en Sharon Veugen (arbeid)
Simone Verboeket(tevens MT-lid)
Vakleerkracht detail: Bram Defesche
Bram Defesche is tevens kwartiermaker
Vakleerkracht horeca: Sander Kloprogge
Zij worden ondersteund door:
Assemblage: Helen Schmetz
Productiewerk: Nina Steinschuld
Interieurverzorging: Nina Steinschuld en Giovanni Engels
Groenvoorziening: Marc Volbeda
Catering en koken: RimkeFlücken
Voor SO en VSO:
Lichamelijke opvoeding: Harrie Hermans
Lichamelijke opvoeding: Esther Suk
Onderwijs ondersteunend personeel:
Aministratief medewerker: Anita Laven
Facilitair: Lesley Lemmens
Facilitair: John Prevo
Facilitair: Giovanni Engels
De bezetting van onze units is als volgt:
Unit A
A1: Juf Vivian enjuf Monique T
A2: JufLinda
A3: Juf Ramona, juf Karen enjuf Amber (vervangingjuf Karen)
A4: Juf Saskia en juf Femmy
A5: Meester John
A6: Meester Kevin
Assistenten in deze unit zijn:
Juf Rianne, juf Teuntje, juf Esther, juf Joyce M.
Unit B
B1: Meester Bart (locatie SBO Arcadia)
B2: Juf Samantha en meester Sander W.
B3: Juf Noortje
B4: Juf Judith
B5: Juf Peet
B6: Juf Barbara Q. (locatie Flexiforum)
B7: Juf Barbara E. en juf Sharon V. (locatie Flexiforum)
B8: Juf Esther J. (tevens MT-lid) (locatie Flexiforum)
Juf Astrid werkt als ondersteuner in de B4 en B5
Assistenten in deze unit zijn:
Juf Toos, juf Denise, juf Zita en juf Nanja
Unit C
C1: Juf Claudia
C2: Juf Floor
C3: Juf Caroline
Assistenten in deze unit zijn:
JufClaudia v.d.V.enjufIlse
Unit D
D1: JufEsther B.
D2: JufKirstin
D3: Juf Erica
Assistenten in deze unit zijn:
Juf Jolanda, juf Nicole (ondersteuner vanuit Op de Bies) en meester Bart V (Locatie Op de Bies), meester Joey
Unit E
E1: Juf Joyce K.
E2/E3: Meester Sander (locatie Op de Bies)
Assistenten in deze unit zijn:
Juf Jolanda en meester Bart V
Onze ideologie
Wij geloven in elk kind. Iedereen is apart en uniek met zijn eigen talenten. Samenwerking, samenhang, verduidelijking en autonomie zijn de sleutel om groei naar zelfstandigheid te realiseren. Zo kan ook een langzaam groeiende boom de hoogste boom worden. (Jelle Jolles)
Visie
Onze school streeft een ononderbroken ontwikkelingsproces na, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van iedere leerling. Wij zijn een kindvriendelijke en veilige school waar veel aandacht is voor samen leven, leren en werken. Dit doen we door inhoud te geven aan:
“SAMEN OP WEG NAAR ZELF DOEN WAAR HET KAN”
Wij doen dit vanuit een christelijke identiteit, gericht op de vorming van de gehele persoon, in relatie met optimale zelfstandigheid binnen de samenleving.
Missie
Het uitgangspunt is het kind. Het allerbelangrijkste voor een kind is zijn welbevinden: welzijn, veiligheid, geborgenheid. Kernwoord is hierbij “GELUK”. Succes ervaren betekent zelfvertrouwen creëren. Dit is een voorwaarde om te komen tot leren op diverse leergebieden en brengt persoonlijke groei. Medewerkers bewaken dit proces door kinderen te ondersteunen bij keuzes om te komen tot hetgeen ze kunnen en willen leren.
Kinderen moeten ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn, dat zij hun emoties herkennen en er regulatie plaats- vindt van hun emoties. Ze moeten opgroeien tot volwassenen die zelfredzaam zijn. Samen op weg naar de zoektocht “Wie ben ik?”. De medewerkers van onze school begeleiden de kinderen hierin en stimuleren hun “ZIJN”. Kinderen moeten gezien worden en verbinding kunnen maken met hun perfecte imperfectie!
Een kerntaak daarbij is dat kinderen leren! Basisvaardigheden ontwikkelen op cognitief, sociaal emotioneel en praktijkgericht gebied vinden wij belangrijk in de route naar optimale zelfstandigheid. We realiseren dat door te werken vanuit liefde en enthousiasme, door kennis bij te brengen, door het omarmen van verschillen en het denken in mogelijkheden. Dat betekent investeren in het leren van medewerkers en het leren van kinderen. Belangrijk daarbij is duurzaamheid: duurzaam leren (leren voor het leven) en lessen in gezond leven met respect voor jezelf en de omgeving.
Van onze medewerkers vraagt dat luisteren en zien! Kinderen moeten ervaren dat wij hen zien, horen, voelen en dat wij door hun geraakt worden. Wij stimuleren daarmee dat kinderen warmte ontvangen en geven, laten hen ervaren dat ze een stem hebben, dat ze successen kunnen ervaren en zelfvertrouwen kunnen creëren.
Kinderen zijn van nature verwonderd over de wereld om hun heen en wij willen dat vasthouden. Dat betekent dat wij ons onderwijs zo inrichten dat het voortdurend de juiste condities biedt waardoor kinderen kunnen groeien, geboeid raken en geraakt worden. Onderwijs dat boeiend en betekenisvol is zal er mede toe bijdragen dat kinderen al hun talenten kunnen ontwikkelen en dat zij “de beste versie van zichzelf worden!”
Samen op weg naar zelf doen waar het kan, betekent tenslotte afstemming!
Om ons kind goed te begrijpen en te begeleiden moeten we ons verdiepen in het kind en zijn omgeving zodat we de behoeften van elk individueel kind kunnen afstemmen op datgene dat zij echt nodig hebben om volledig tot hun recht te komen! Samenwerking tussen medewerkers, kinderen, ouders en andere instanties is daarbij voor ons een must.
Merkbelofte
- Bij ons doet iedereen wat hij kan en wat hij kan doet hij ook. (L. Stevens)
- Wij zien jouw “ZIJN”, jouw talenten en (on-)mogelijkheden en creëren een solide fundament om verder te groeien in de maatschappij.
- Wij werken enthousiast samen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Wij zullen je uitdagen, prikkelen en volgen om te komen tot leren. Ons aanbod is altijd betekenisvol.
- Wij gaan op respectvolle wijze met elkaar om. Ook zelfrespect leer je op onze school. De begrippen positief, reflectie en verduidelijking zijn daarvoor de uitgangspunten.
- Bij ons leg je de basis voor een gezonde levensstijl. Ons onderwijs is ‘doorspekt’ met gezond leven en daarbinnen aandacht voor sport en bewegen, gezonde voeding en vrijetijdsbesteding.
- Waar jij het niet alleen kunt zullen we je ondersteunen omdat jouw zelfstandigheid belangrijk is voor ons. Waar wij het niet alleen kunnen zullen we ons netwerk raadplegen om samen met onze partners een passend aanbod te bieden.
Unieke kracht
Onze mensen zullen:
- Blijvend op zoek gaan naar ieders kracht en talent.
- Talenten omarmen, ontwikkelen en maximaal betekenisvol inzetten; niet alleen binnen de school maar uiteindelijk ook op een passende plek in de samenleving.
- Zich realiseren dat iedereen uniek en waardevol is.
- Een open onderwijsklimaat creëren waarin eenieder van elkaar kan leren.
Kernwaarden
Wij werken vanuit de volgende waarden:
- Veiligheid: Bovenaan staat veiligheid. Eenieder moet zich veilig voelen in een omgeving die de openheid geeft om maximaal tot ontplooiing te komen. Belangrijk bij veiligheid is de kwaliteit van communicatie. Communicatie behoeft dus steeds expliciete aandacht. Wij zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Iedereen mag ons bevragen op de keuzes die we maken.
- Enthousiasme: Ons enthousiasme zorgt ervoor dat we jou elke dag weer met plezier ontvangen om te komen tot leren. Onze creativiteit maakt dat we niet afhaken op het moment dat leren niet lukt maar juist op zoek gaan naar oplossingen via andere wegen. We zien humor als een belangrijke eigenschap van het menselijk denken en zijn emoties.
- (Zelf) Respect: We hebben diep respect voor de kwaliteiten, opvattingen en competenties van elkaar en van onze leerlingen. Dit maakt dat we goed kunnen luisteren en ons kunnen inleven in de medemens. Wij ervaren dit als verrijkend. Dit is echter niet mogelijk zonder zelfbewustzijn en zelfreflectie.
- Verantwoordelijkheid: Ons onderwijs is betekenisvol en leidt tot eigenaarschap. De leerlingen zijn tijdelijk aan ons toevertrouwd, daarin nemen wij onze verantwoordelijkheid. Wij vormen een leergemeenschap die erop gericht is om leerlingen in sociale en cognitieve context dusdanig te ontwikkelen dat zij uitgroeien tot unieke individuen die er mogen zijn. Eigenwaarde is hierbij een van de kernbegrippen.
- Samenwerking: Ons onderwijs vormgeven kunnen wij niet alleen. Wij werken samen met ouders en externe partners die wij met zorg kiezen. Dat maakt ons doel gemeenschappelijk en geeft vertrouwen omdat samen meer te bieden heeft dan alleen. Wij erkennen jou, herkennen ons gezamenlijk doel en streven naar een optimale ondersteuning.
Ambities
Dit zal niet als een verrassing komen; onze ambities zijn enorm.
- Wij willen betekenisvol zijn in de ontwikkeling van al onze leerlingen. Wij willen een inspiratiebron zijn voor alle betrokkenen rondom elke leerling omdat onze school een broedplaats is voor talent.
- Onze aanpak en organisatie staat voor maatwerk in ontwikkeling en passende uitstroom voor al onze leerlingen. Zowel richting andere vormen van onderwijs alsook richting een vervolgstap in de maatschappij.
- Wij willen onze unieke kracht, de doorgaande lijn van SO naar VSO nog beter neerzetten door samen te werken in en met units die onderwijs op maat vormgeven.
- Ouders kennen ons als de school waarbij hun kind boven zichzelf kan uitstijgen en niet langer een kind is dat iets niet kan.
- Onze leerlingen zijn trots op de dingen die ze leren en bereiken en de waarde die ze vertegenwoordigen voor in eerste plaats de school en later de maatschappij.
- Onze medewerkers zijn bijzonder. Ze steken hun kop boven het maaiveld uit voor de ander. Dat zijn zij moreel verplicht, aan henzelf en aan de ander. Als je niet boven jezelf kunt uitstijgen, kun je ook niet van anderen verwachten dat ze dat doen.
Alleen zo kan elke boom de hoogste boom worden.
Ouderraad
Onze school heeft een zeer actieve ouderraad die de school ondersteunt tijdens meerdere activiteiten. Denk aan de diverse vieringen, thema's en evenementen die georganiseerd worden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de ouderraad.
Op dit moment kent de ouderraad onderstaande leden:
-Tanja Geilenkirchen
-Debby Severins – Packbier
-Natasja Wlodarczyk
-Monique Lutgens-Blom
-Esther Peerboom-Latten
Mocht u de ouderraad willen versterken? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Uiteraard kunt u daar ook terecht voor overige vragen.
Leerlingenraad
Onze school heeft een actieve leerlingeraad.
Zij vergaderen maandelijks samen met het MT van de school.
Huidige leden:
Raymond Koppelrath: voorzitter
Nenah Römkens: lid
Mé-Ivian Berendse: lid
Een stukje historie
Op 13 maart 1991 werd onderstaand artikel gepubliceerd, daarin staat ook een stukje historie van de Jan Baptistschool vermeld.
Het artikel omschrijft de lokatie aan de Krichelstraat. Hierna was school enige tijd gevestigd aan de Heistraat. Op dit moment bevindt het schoolgebouw zich aan de schoolstraat te Kerkrade.